Aproape fiecare om isi doreste ca la un moment dat sa viziteze Parisul. Este de ajuns sa spui Paris, pentru ca involuntar te gandesti la lux, Fashion Week, shopping, bucatarie rafinata, Turnul Eiffel, pe scurt – una dintre cele mai populare si vizitate destinatii ale lumii.
Avand cea mai buna prietena acolo, am zis ca este o ocazie perfecta de a o vedea, dar si de a vizita orasul. Se intampla in martie 2012. Am prins vreme rece, cu ploaie pe alocuri, in majoritatea zilelor, mai putin la Disneyland. Zis si facut. Bagaje facute, mers la aeroport, toate bune si frumoase, stiam ca trebuie luat un autocar pana la punctul de intalnire.
In avion, am fost anuntati ca din cauza conditiilor meteo, vom avea intarziere. Ei nu puteau ateriza ok, trebuia sa mai ramanem in aer si sa dam cateva ocoluri. Lumea a inceput sa se panicheze. Dupa vreo 20-30 de minute, am fost anuntati ca vom ateriza pe alt aeroport. Dar nici acolo nu s-a putut direct, pentru ca nu aveau aprobare. S-a creat haos, toti oamenii erau nemultumiti. Multi erau asteptati de rude/prieteni, altii aveau intalniri planificate.
In final, s-a decis sa ne intoarcem pe aeroportul pe care trebuia sa ajungem initial. Dar cum sa plecam, daca avionul nu mai avea kerosen? Concluzia este ca din cauza companiei, am intarziat vreo 5 h minim. Timp care era planificat evident, pentru altceva, nu pentru stat in avion.
Fiind seara deja, cand am ajuns in oras, am mers putin in centrul orasului, sa vedem “pulsul orasului”, stiind ca din dimineata urmatoare, urma sa ma tin de traseul pe care mi-l propusesem..
CATEDRALA NOTRE DAME
Evident, ca pentru orice vizitator, Notre Dame era in topul obiectivelor de vizitat. Catedrala domina nu doar raul Sena si Ile-de-la-Cite, ci si istoria capitalei Frantei. In locul in care se inalta astazi, in antichitate, romanii ridicasera un templu dedicat lui Jupiter, urmat de o bazilica si apoi de o biserica in stil roman, inchinata sfantului Stefan.
Notre Dame este un obiectiv reprezentativ pentru arta medievala a Frantei. Tocmai de acea, a si inspirat multi artisti sa creeze opere, precum Cocosatul de la Notre-Dame a lui Victor Hugo sau comedia muzicala Notre-Dame de Paris.
Merita vizitata, indiferent daca ajungeti pe timp de zi sau seara.
PANTHEON
Pantheonul se afla pe muntele Ste-Genevieve, aproape de Universitatea Sorbonna, dar si de Gradinile Luxembourg. Locul in care se afla Pantheonul a fost ales de regele Clovis si a fost construit pentru ca acesta sa fie inmormantat in el. Constructia a inceput in 1757, insa din cauza unor probleme financiare, a fost terminat in 1791, in timpul Revolutiei Franceze. In acelasi an, s-a decis sa fie transformat dintr-o biserica intr-un templu, pentru a gazdui ramasitele celor mai importanti oameni ai Frantei.
ARCUL DE TRIUMF
De la Arcul de Triumf pornesc artere de circulatie in toate directiile Parisului. De aceea, piata Charles de Gaulle in care este situat Arcul este cunoscuta sub numele de “Piata Stelei” (Place de l’Étoile). Monumentul se afla situat la capatul de Vest al vestitului bulevard Champs-Élysées. Arcul de Triumf reprezinta omagiul adus celor care au luptat pentru Franta, in special in timpul razboaielor napoleoniene. Prin interior si deasupra Arcului sunt inscriptionate numele tuturor generalilor si razboaielor purtate.
TURNUL EIFFEL
Cata lume o trece anual pe langa Turnul Eiffel, avand in vedere faptul ca aproximativ 5,5 milioane de turisti il viziteaza?
Turnul are o inaltime – 324 metri, a fost construit intre 1887-1889 pentru Expozitia Universala de la Paris din 1889. Este dispus pe 3 nivele -> la primele doua se poate urca cu liftul sau pe scari, la ultimul doar cu liftul.
Turnul Eiffel are 4 picioare de acces:
- nord si vest (dinspre Trocadero) – cu lift de acces catre etajul 2
- est si sud (dinspre Champ de Mars) – doar pentru scari
De aceea, cozile cele mai mari vor fi mereu la picioarele cu lift. Astfel, am reusit sa stau la coada pe o vreme foarte urata, aproximativ 2 ore si jumatate. Batea vantul, a inceput si sa ploua si era frig exact ca iarna.
TROCADERO
Trocadero este localizat vis-a-vis de Turnul Eiffel. Nu trebuie ratat locul, din punct de vedere al arhitecturii, dar si al faptului ca are o vedere superba a Turnului.
MUZEUL LUVRU
Palatul Luvru a fost construit la ordinele regelui Philippe Auguste in 1190 ca parte a bastionului Parisului. Se intinde pe o lungime de aproape un kilometru intre Sena si Rue Rivoli. Pe vremea lui Charles V, a fost o cetate, dar François I a demolat-o si a reconstruit-o ca si resedinta regala.
De atunci, Palatul Luvru a fost in continuu extins de catre regii si imparatii francezi. Acesta adaposteste Muzeul Luvru inca din 1793. Presedintele Mitterrand a decis in 1981 ultima suprafata de extindere si restructurarea Muzeului Luvru.
Adesea considerat cel mai bun muzeu de arta din lume, Luvru este cel mai vizitat din lume, cu peste 8 milioane de vizitatori pe an. In Louvru este expusa faimoasa Mona Lisa, a lui Leonardo da Vinci, dar si colectii renumite de arta, impartite in sapte departamente: antichitati egiptene; antichitati orientale; antichitati grecesti, etrusce si romane; sculptura, pictura, arta decorativa si arta grafica.
Faimoasele piramide din sticla sunt extrem de fotografiate de vizitatori si reprezinta intrarea principala din Muzeu. Ca sa evitati coada, intrati in Luvru prin intrarea Carrousel du Louvre, strada de Rivoli nr. 99 sau Porte des Lions nr.14, Quai Francois Mitterand.
Bazilica Sacré-Cœur
Aflata pe dealul din Montmartre, Bazilica Sacré-Cœur este unul din locurile preferate ale turistilor care viziteaza Parisul. Pentru a ajunge la bazilica trebuie sa urci cateva sute de trepte sau poti lua funicularul aflat în apropiere.
La Défense
Unul dintre cele mai fascinante locuri din Paris este cu siguranta cartierul La Défense. Aflat în nord-vestul orasului, La Défense este cel mai mare district financiar din Europa, cu 72 de cladiri din sticla si otel.
Podul Alexandre III
Parisul are multe poduri faimoase, de la cel mai vechi, Pont Neuf, la Pont des Arts care ofera cele mai dramatice privelisti din oraș. Totusi, niciunul nu se compara cu Podul Alexandre III, care leaga Domul Invalizilor de Petit și Grand Palais. Numit dupa țarul Rusiei, acest pod spectaculos a fost construit in perioada Belle Époque si este recunoscut drept cel mai extravagant pod din Paris.
DOMUL INVALIZILOR – Locul de veci al lui Napoleon si Muzeul Armelor
Domul Invalizilor – (Dom Invalides – Musee de l’Armee) este compus din cel mai mare muzeu al armatei impreuna cu locurile de veci ale soldatilor francezi, cel mai cunoscut fiind Napoleon. Un muzeu bine organizat si plin de istorie, va asteapta sa il vizitati atunci cand ajungeti la Paris.
Muzeul de arme contine 3 colectii mondiale de armuri si arme vechi: sala regala (sala thematica), sala medievala (armele si armurile din sec XIII – XV), sala Louis XII (arme din razboiul cu Italia din sec XV), galerie tematica de arsenal, sala tematica (arme si armuri din lume Orientul Mijlociu, civilizatii otomane, persane, mongole, chinezesti si japoneze), sala europa (Franta, Italia si Germania), sala Alsace. Din al doilea razboi mondial sala Leclerc 1939-1942, sala Juin 1942-1944 si sala de Lattre 1944-1945
Jardin des Tuileries
In capatul estic a Champs- Élysées, vei descoperi una dintre cele mai frumoase gradini din Paris, Jardin des Tuileries. Vastele gradini datează din secolul al XVI-lea, devenind unul dintre cele mai indragite locuri din Paris. Locatia este foarte centrala, in proximitate fata de Muzeul Luvru si Place de la Concorde.
Este locul ideal pentru a savura pe o banca celebrele macarons sau o cupa de glace au chocolat (pe care le poti cumpara de la numeroasele magazine de dulciuri, de vis-a-vis)!
Disneyland
Cu peste 15 milioane de de vizitatori pe an, Disneyland-ul reprezinta una din cele mai vizitate atractii turistice. Nu ai cum sa ratezi, fiind un “must go” pentru copii, in special, dar si pentru adulti.
In momentul in care o sa ajungeti in capatul strazii, o sa va puteti duce catre unul dintre cele 4 taramuri ce alcatuiesc parcul : Adventureland, Frontierland, Fantasyland si Discoveryland.
Fiecare dintre aceste taramuri este ca un mini-oras, gandit pana la cel mai mic detaliu. Fiecare taram se adreseaza unui anumit public, are propria tema ce se regaseste in arhitectura, design, restaurante, bai si pana la costumatia celor care lucreaza in parc. Este fascinant sa observi diferentele dintre ele si cum cineva a putut gandi un plan atat de complex incat sa creeze 4 lumi complet diferite, care sa genereze 4 experiente unice.
Langa parc exista si Walt Disney Studios, unde puteti intra in lumea cinematografiei si televiziunii.
M-am dat in absolut toate nebuniile, din ambele parcuri. A fost un amalgam de adrenalina, cu fascinatia lumii Disney, insa trebuie sa va povestesc de cea mai horror experienta a vietii. Este vorba de ceva aparent nevinovat, de “broscutele” de mai jos. Parea un roller coaster clasic. Parea. Cand am intrat, am vazut ca era vorba sa te sui intr-o carapace de broasca testoasa, care nu avea bara de prindere sau ceva, ci doar o chestie metalica, de-ti venea peste 10% din picioare. Am sperat macar sa nimeresc sa stau cu fata. Nici macar. Il intreb pe domnul care aranja oamenii in ele :”Unde sa imi las geanta, daca imi pica in timp ce ne rastoarna?” Raspunsul lui:”N-are timp sa pice nimic, stati linistita”. Si a avut dreptate. Am mers cu spatele, urcam, coboram, ne-a intors pe toate partile. Concluzia: nu recomand, decat daca sunteti mega fani ai adrenalinei.
CARTIERUL PIGALLE & MOULIN ROUGE
Indiferent de perioada anului, in care ajungi in acest loc, o cafea la una dintre terasele pitorești este obligatorie. În Montmartre poti vizita Espace Dalí, muzeul dedicat pictorului, precum și Cartierul Pigalle. Aici vei gasi renumitele cabaretele pariziene, inclusiv iconicul Moulin Rouge.
PLIMBARE CU VAPORASUL PE SENA – BATEAUX MOUCHE
Cartierul Latin
Dacă vrei să descoperi și latura mai tinerească a Parisului, atunci trebuie să explorezi străzile medievale din Cartierul Latin. Aici se află faimoasa universitate Sorbona, astfel încât acest cartier are un farmec boem, cu o mulțime de baruri, cafenele și librării ciudate. Explorează străzile întortocheate din cel mai vechi cartier al Parisului și admiră neapărat uriașa Sorbona.
PONT DES ARTS
Nu pot sa spun ca am ramas profund impresionata de Paris, insa este un oras frumos, care merita vizitat, macar o data in viata. Pentru Disneyland, cu siguranta, merita si a doua oara 🙂
Voi ce ati vizitat cand ati fost in Paris? Sau ce v-ar placea sa vizitati? 🙂