Tocmai ai fost ceruta in casatorie? Ai spus marele“DA”? Atunci, pregateste-te din timp, pentru a nu deveni o mica “bridezilla”, inainte de nunta!
Sa iti organizezi singur nunta nu este nici cel mai usor lucru, insa nici pe departe, prea dificil.
Iti voi scrie cateva sfaturi utile, pentru a te ghida dupa ele si a-ti putea planifica toate cele necesare cat mai din timp.
Numarul invitatilor
Primul lucru cu care trebuie sa incepeti este sa calculati impreuna cu parintii, cam cati invitati veti avea. In mare, cu o marja de +/- 10/20%, deoarece numarul se modifica pe parcurs.
Dupa ce ati stabilit un numar cu aproximatie, puteti incepe sa faceti un research la restaurante, ca sa vedeti care se incadreaza in dorintele voastre. De asemenea si la formatii sau la Dj, in functie de preferinte si de buget.
Data nuntii, formatia si restaurantul
Ganditi-va cand ati dori sa fie data nuntii. Sa aveti un back-up inca 1-2 date, pentru a le putea sincroniza cu formatia si restaurantul, la decizia finala.
Aveti grija ca formatia pentru eveniment sa se poata adapta la cerintele invitatilor, sa poata dansa si cei mai tineri si cei mai de varsta a doua. De asemenea, Dj-ul care ii insoteste sa aiba pregatite melodii dansabile pe perioada pauzelor formatiei. Daca aveti nevoie de formatie competenta, scrieti-mi cu incredere si va voi recomanda cu drag una foarte buna.
Cameraman si fotograf
Tot din categoria primelor detalii de rezolvat, fac parte si cameramanul si fotograful. De multe ori, acestia sunt ocupati si cu 1-2 ani inainte.
Sa va faceti o lista cu tot ce implica o nunta si stabiliti un buget cat mai realist pentru fiecare
- Costuri tinute
Accesorii (voal, bijuterii, tiara, etc)
Costumatia mirelui (costum, pantofi, papion/cravata, batista, butoni)
Make-up si coafura
Pantofi/Sandale
Rochie mireasa
(Jarteluta – optionala, in ultimii ani)
- Verighete
- Buget Cununie Civila (gasiti un intreg articol cu toate detaliile, aici)
Costumatie mire, mireasa
Buchet mireasa
Taxe contracte prenuptiale
- Buget Cununia religioasa
Taxa biserica (pe aceasta, de regula, o platesc nasii)
Buchete mireasa/nasa
Cocarde de pus in piept – mire, nas, socri
Corsaje domnisoare de onoare
Lumanari
Preot/i (in general, se mai da o “atentie”, dupa ce se termina Cununia Religioasa, insa depinde de fiecare caz in parte)
Aranjamente biserica
- Buget Receptie
Meniuri invitati – aici veti plati un avans (ori o suma fixa – ex: 500-1000 eur, dupa caz sau in alte cazuri 10% din meniurile estimate)
Tortul mirilor + artificii (optionale)
Fum greu , gheata carbonica (optionale)
Place carduri pentru invitati
Cutie dar
Numere mese
Meniuri pe mese (optional, insa prinde bine, in special pentru bauturi, daca este Open Bar)
Aranjamente florale pentru mese + prezidiu
Candy-Bar
Inchirieri photo-corner (Arcada, phoptopsuri, photo-boot, etc)
- Invitatii si marturii
Invitatii – in general, sa faceti cu 10-15% mai multe decat estimati ca aveti nevoie
Marturii
- Muzica & foto
Foto – video
Formatie/DJ
Restaurantul si biserica
Localul trebuie ales din timp. In ultimii ani, rezervarile au inceput sa se faca cu aproape un an inainte, mai ales daca va doriti un restaurant anume. In functie de numarul de invitati, stabilesti un numar de meniuri. Orice local iti pregateste inca 10% din nr meniurilor dat de tine. Asadar, sa luam un exemplu: daca ai 170 invitati, restaurantul iti va pregati in plus, automat 17 meniuri in plus, pe care nu le platesti daca nu se consuma, evident. Acestea sunt pregatite in caz ca apar persoane in plus. Insa, pentru a nu plati aiurea meniuri, poti da ca nr final, pe exemplul de mai sus, 160 meniuri. Asadar, cu cele 16 pregatite in plus, de ei, vin in total 176, deci esti acoperit si daca mai vin 6 persoane in plus. In schimb, daca tu ai dat ca nr final 170 si ai 165 de invitati, vei plati cele 5 meniuri neconsumate. Trebuie sa mergeti la degustarea meniului, pana cu o saptamana inainte de nunta, pentru a fi siguri ca totul e in regula, sau in caz ca doriti sa mai schimbati ceva.
In cazul in care aveti inclus tortul in meniul restaurantului, veti merge la degustare la cei cu care au incheiat ei contractul. Daca nu va place nici o varianta, sau nu este inclus, trebuie sa cautati si o cofetarie care sa va livreze tortul in noaptea respectiva.
Va trebui sa va alegeti biserica sau sa mergeti direct sa vorbiti cu preotul bisericii de care apartineti. Acesta va va face programare pentru ziua nuntii, la ora la care doriti sa aiba loc cununia religioasa. In functie de aceasta, veti stabili cununia civila, shootingul, ora pentru restaurant si va trebui trecuta si pe invitatii.
Sper sa va foloseasca sfaturile, iar daca aveti nevoie de ajutor, nu ezitati sa ma contactati. Stiu pe cineva foarte priceput, care sa va ajute cu planificarea tuturor detaliilor! 🙂
Casa de piatra si petrecere frumoasa!