Cat valorezi? Un tanar care te va ajuta sa ai mai multa incredere in tine

Odata un tanar s-a apropiat de un intelept si i-a spus suspinand:

– Am venit la tine pentru ca ma simt atat de slab si inferior fata de ceilalti, incat nu mai vreau sa traiesc. Toti din jurul meu spun ca sunt un ratat, un idiot. Te rog, inteleptule, ajuta-ma. Nu stiu cat valorez ca om.

Inteleptul, privind atent tanarul, i-a raspuns repede:

– Iarta-ma, dar acum sunt foarte ocupat si nu te pot ajuta. Trebuie sa rezolv o problema foarte importanta – si gandindu-se putin, a adagat: – Dar daca esti de acord sa ma ajuti sa rezolv aceasta problema, cu drag te ajut si eu.

– Cu… cu placere, inteleptule, a soptit neincrezut tanarul.

– Bine, a spus inteleptul si a scos de pe degetul mezin al mainii stangi un inelus cu o piatra frumoasa pe el.

– Ia calul meu si pleaca imediat la piata. Trebuie urgent sa vinzi acest inel, ca sa dau o datorie. Incearca sa il vinzi pe un pret bun, dar in nici un caz sa nu fie mai putin decat o moneda de aur. Mergi si intoarce-te repede.

 

La piata

Tanarul a plecat. Ajungand la piata, el a inceput sa propuna inelul mai multor vanzatori. La inceput acestia priveau cu interes inelul. Dar era suficient sa auda pretul, ca pierdeau orice interes. Unii radeau fatis de tanar, altii pur si simplu ii intorceau spatele. Numai un vanzator batran i-a explicat ca o moneda de aur este un pret prea mare pentru un asemenea inel si ca ar putea sa-l cumpere cel mult pentru o moneda de argint.

Auzind vorbele batranului, tanarul s-a intristat mult, amintindu-si de ordinul inteleptului de a nu vinde mai ieftin decat o moneda de aur. Dupa ce a tot propus inelul la cativa zeci de oameni, tanarul a urcat pe cal si a venit la intelept.

Inapoi la intelept

– Inteleptule, nu am reusit sa indeplinesc rugamintea ta – a spus el cu tristete. – In cel mai bun caz as fi putut lua de pe acest inel o moneda de argint. Tu insa nu ai vrut mai putin de o moneda de aur.

– Tinere, tu numai ce ai spus cuvinte de aur. – i-a raspuns batranul. – Inainte sa incerci sa vinzi inelul, trebuia cel putin sa-i afli adevarata valoare. Insa cine ar fi putut face asta daca nu un giuvaiergiu? Du-te asadar la un giuvaiergiu si intreaba cat ofera pentru asa inel. Insa indiferent cat iti va propune, sa te intorci la mine cu inelul.

Adevaratul expert

Tanarul a plecat la giuvaiergiu și l-a intrebat cat face inelul. Acesta l-a analizat mult timp, apoi l-a cantarit si în cele din urma s-a adresat catre tanar.

– Transmite-i inteleptului ca acum nu pot sa-i ofer mai mult de cincizeci de monede de aur. Dar daca va astepta putin, ii voi putea da 70 de monede de aur pentru acest inel.

– Saptezeci de monede? – a zambit uimit tanarul? – Imposibil. Si a alergat din nou către înțelept.

– Asează-te aici, – a spus inteleptul, ascultand povestea baiatului. Si tine minte, fiule, ca in realitate tu esti acest inel. Unic si nepretuit. Sa-ti aprecieze valoarea poate doar un expert. Atunci de ce mergi prin piata, asteptand sa-ti spuna pretul primul intalnit?

Morala: in fiecare din noi exista un potential enorm. Conteaza doar sa nu-l pierzi degeaba, la prima dezaprobare nefondata.

S-ar putea sa iti placa

Lasă un răspuns